Cozonacul pare să fie cel mai iubit și dorit preparat de pe masa de Crăciun a românilor, însă puține gospodine știu că există un truc în prepararea aluatului. Îți prezentăm metoda prin care poți obține cel mai pufos cozonac, dar și greșeala pe care mulți o fac.
Pe cât de multe rețete de cozonac se găsesc, pe atât de multe moduri de preparare sunt, însă puțini sunt cei care cunosc secretele din spatele unui aluat pufos și gustos. Unul din secretele de bază în prepararea cozonacului este făina. Aceasta nu trebuie să fie adăugată rece. Dacă, ouăle, untul și uleiul, sunt folosite la temperatura camerei, făina trebuie să aibă parte de același tratament.
Vezi și: REȚETA DE COZONAC A LUI SORIN BONTEA | INGREDIENTUL-SECRET FOLOSIT DE FAIMOSUL CHEF DE LA ANTENA 1
Totodată, puține gospodine șitu că atunci când pregătesc amestecul dintre drojdie, apă și făină, nu se adaugă sare. Cea din urmă este indicat să se pună când se bat ouăle pentru aluat.
Cei mai renumiți bucătari recomandă ca primul pas pentru prepararea cozonacului este de a amesteca trei linguri de făină într-o cană cu apă caldă. Când amestecul se răcește se adaugă drojdia și o lingură de zahăr, urmând ca acest amestec să fie lăsat să crească.
În paralel, într-un alt vas, 100g de unt topit, gălbenușurile, zahărul, sarea, uleiul, coaja de portocală și lămâie se vor amesteca, urmând să se încorporeze și maiaua și laptele. Laptele trebuie să fie puțin încălzit.
Vezi și: MASA DE CRĂCIUN. CE VIN ALEGI PENTRU FRIPTURĂ, COZONAC SAU SARMALE
Ultimul pas este să adăugăm treptat făina. Când aluatul se va desprinde de recipient consistența este cea ideală. La final, se adaugă untul rămas, după care se lasă la dospit timp de 45 de minute. Apoi poți băga cozonacul la cuptor și este important să se coacă încet.